Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@12:19:57 GMT

کتیبه‌گردی با اورارتوها در ارومیه

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۵۰۸۸۱

کتیبه‌گردی با اورارتوها در ارومیه

می‌گویند که مردم اورارتو از حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، تا ششصد سال پیش از میلاد بر منطقه حکمرانی داشتند. یوسف حسن‌زاده، باستان‌شناس می‌گوید: اگر در این دوران‌گردی دو کشور ترکیه و ارمنستان را به کناری بگذاریم، می‌بینیم که دو قرن حضور اورارتوها در شمال غرب ایران تأثیرات بسیاری در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و عمرانی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتیبه‌ها یادگار مهم این دوره هستند. ایشپوینی، فرزند ساردوری، سومین پادشاه اورارتو، اولین کسی است که وارد منطقه شمال غرب ایران شد و کتیبه‌هایی از خود در منطقه شمال غرب به یادگار گذاشت. پس از او، پادشاهان دیگر اورارتویی نیز سنگ نوشته‌هایی در این ناحیه از ایران ایجاد کردند. از جمله کتیبه‌های اورارتویی در خارج از استان آذربایجان غربی می‌توان به کتیبه‌های جوان قلعه در نزدیکی عجب شیر (متعلق به آرگیشتی اول)، قلعه سقندل در نزدیکی ورزقان اهر(متعلق به ساردوری دوم)، رازلیق در نزدیکی سراب (متعلق به آرگیشتی دوم)، نشتبان در شرق سراب (متعلق به آرگیشتی دوم) و شیشه در شمال شرق اهر (متعلق به آرگیشتی دوم) اشاره کرد. به روایت حسن‌زاده، منطقه آذربایجان ایران مملو از آثار اورارتویی است. به خصوص بخش شمالی دریاچه ارومیه و شهرهای خوی و سلماس و ماکو و یک بخش جنوبی دریاچه ارومیه که بستر اصلی حکومت بوده و یک بخش‌هایی دیگر هم به سمت شرق دریاچه ارومیه نرسیده به تبریز لشکرکشی‌هایی داشته‌اند. حال که اطلاعاتی درباره این دوره پیدا کردیم وقت آغاز سفر است.پس با هر وسیله‌ای که می‌توانید خود را به آذربایجان غربی برسانید. سفری سرد که می‌تواند شما را به دورانی غریب در تاریخ پیوند بزند. البته این نکته را در مورد دوره اورارتویی‌ها نباید از یاد برد که بیشتر کتیبه‌ها در موزه‌های ارومیه و ملی ایران و کلاهخود اورارتویی در موزه عباسی نگهداری می‌شود. بنابراین پیش از آغاز سفر به آذربایجان غربی بهتر است که سری به این موزه‌ها بزنید.

وقتی به ارومیه رسیدید. نخست باید از موزه این شهر دیدن کنید، چرا که بخش زیادی از کتیبه‌های اورارتویی در این موزه نگهداری می‌شود.

در ادامه نخستین روز سفر، شما بعد از دیدن غرب ارومیه باید به سمت بسطام بروید. بسطام، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان چایپاره در استان آذربایجان غربی ایران. حسن‌زاده، بسطام را کلیدی‌ترین محوطه اورارتویی می‌داند. در واقع این شهر سومین محوطه اورارتویی مهم دنیاست.

اگر بخواهید به صورت کلی روند لشکرکشی‌ها را دنبال کنید. زمان آن است که بعد از بسطام به سمت بوکان بروید. نزدیک پنج ساعت بین این دو نقطه اورارتویی فاصله است، اما مسیری زیبا را طی می‌کنید و می‌توانید به ساحل بوستانی بوکان هم بروید. مسیر بعدی این دوره پرتلاطم، اشنویه است. قلاتگاه، قلعه بزرگ اورارتویی است که در پانزده کیلومتری شرق اشنویه و ۲۲ کیلومتری شمال غرب نقده در ارتفاعات شمال جاده اشنویه به نقده قرار دارد. تکه‌هایی از سنگ‌نوشته قلاتگاه در میان روستاییان و قاچاقچیان دست به دست شد و در نهایت، به موزه ملی ایران راه یافت.

سفر اما در اشنویه به پایان نمی‌رسد. سنگ ستون مانند کیله شین به ارتفاع ۱۶۷ و عرض هفتاد سانتی‌متر در میانه گردنه کوهی که اشنویه را از رواندوز عراق جدا می‌سازد نصب شده که پیش تر به منزله میله مرزی ایران ـ عراق مورد استفاده قرار می‌گرفت و احتمالاً، در عهد باستان نیز به منزله نشانه مرزی تلقی می‌شده. با وقوع جنگ بین عراق و ایران، با توجه به اهمیت تاریخی و به منظور حفظ این میراث ارزشمند فرهنگی از آسیب‌های احتمالی، در ۱۳۶۵ش، این سنگ نوشته تاریخی به موزه ارومیه انتقال یافت و با این کار از خطر نابودی نجات یافت.

کتیبه‌هایی در اژدها بولاغی، داش‌تپه و محمودآباد

اژدها بولاغی، تازه بولاغ و یا چشمه منوا محوطه‌ای است اورارتویی که در ۵۴ کیلومتری جنوب ارومیه و در کنار جاده ارومیه اشنویه قرار گرفته. این اثر تاریخی چشمه‌ای است که از دل سنگ‌های پای طاقچه می‌جوشد و پس از عبور از زیر جاده، به رود قاسملو می‌ریزد. ساختار اورارتویی چشمه به ترتیبی بوده که احتمالاً آب از وسط طاقچه به بیرون راه داشته و هنوز می‌توان فرسایش ناشی از جریان آب را در آن مشاهده کرد.

از اشنویه تا میاندوآب نزدیک دو ساعت راه است و در مسیری زیبا شما می‌توانید به محل سنگ نگاره دیگری بروید. این سنگ نوشته در اوایل قرن گذشته به دست قاچاقچیان آثار باستانی منفجر و به چهار تکه تبدیل شده. در حال حاضر، دو قطعه از چهار قطعه سنگی آن به دست فابر به موزه بریتانیا انتقال یافته.

پیش از آن‌که راهی محمودآباد شوید می‌توانید در میاندوآب اقامت کنید و شب آنجا بمانید و از شب پرستاره آن لذت ببرید و فردا راهی محمودآباد شوید. کتیبه محمودآباد هنگام برپایی ساختمانی در بالای تپه روستای محمود آباد در ۲۳ کیلومتری جنوب شرق ارومیه در ۱۳۵۴ش به دست مالک آن کشف شد و به موزه ارومیه انتقال یافت و تا امروز در آنجا نگهداری می‌شود.

این مسیر دو روزه قابل دیدن است، در واقع شما ارومیه را از نگاه اورارتویی دیدار می‌کنید و در کنار آن از طبیعت این سرزمین جادویی بهره می‌برید.

فاطمه علی‌اصغر

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کتیبه اورارتو ارومیه جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۵۰۸۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه

به‌گزارش خبرگزاری مهر، احمد حمزه‌زاده با اعلام این خبر گفت: در جلسه هماهنگی برای برنامه‌ریزی‌های نمایشگاهی به مناسبت روزجهانی موزه‌ها انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز انجام خواهد شد که این نمایشگاه به مناسبت روز جهانی موزه‌ها در محل موزه آذربایجان از روز ۲۹ اردیبهشت افتتاح شده و به مدت سه ماه دایر خواهد بود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی ادامه داد: ابتکار بسیار زیبایی برای برگزاری نمایشگاه در سرتاسر ایران به مناسبت روز جهانی موزه‌ها انجام شده است که برگزاری تورهای کودک محور با توجه به شعار «موزه‌داری برای پژوهش و آموزش» از جمله این برنامه‌ها در آذربایجان‌شرقی است.

وی اظهار کرد: تعداد ۱۱ استان برای انتقال اموال نفیس موزه ایران باستان انتخاب شده‌اند که آذربایجان‌شرقی با دریافت اشیای نفیس مرتبط با منطقه آذربایجان از جمله چینی‌های آبی و سفید رنگ و سکه‌های ضرب تبریز، میزبان بازدیدکنندگان و علاقمندان در روز جهانی موزه‌ها واقع در موزه آذربایجان تبریز خواهد بود.

حمزه‌زاده گفت: همچنین یافته‌های جدید باستان شناسی در تپه چمن لیلان نیز در نمایشگاه روزجهانی موزه‌ها به نمایش گذاشته خواهد شد که تاریخ اکتشاف و بهره‌برداری از فلز مس را به ۲۰۰۰ سال قبل‌تر در جهان منتقل می‌کند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: با هماهنگی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و نیروی انتظامی آذربایجان‌شرقی تمهیدات امنیتی برای حفظ امنیت موزه‌ها در نمایشگاه‌های روز جهانی موزه‌ها در کل استان به عمل خواهد آمد.

کد خبر 6090403

دیگر خبرها

  • تور مدرسه گردی در مشهد
  • پائز و یک سورپرایز غیر والیبالی! (عکس)‌
  • صدور موافقت اصولی برای ساخت یک هتل در چهارمحال و بختیاری
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • بررسی روند مناسب سازی منازل سالمندان و معلولان اشنویه
  • افزایش و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی احترام به شهروندان است
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • ثبت میراثی از جهان اسلام در بروجرد
  • طبیعت‌گرد ۵۸ ساله اشنویه‌ای از مرگ حتمی نجات یافت
  • نجات طبیعت‌گرد ۵۸ ساله از مرگ حتمی در اشنویه